Maailman vesipäivää vietetään 22.3.

Päivän teema tänä vuonna on muutoksen nopeuttaminen maailmanlaajuisen vesi- ja sanitaatiokriisin ratkaisemiseksi. Vaikka puhdasta vettä Suomessa riittääkin ja jätevesien puhdistus on tehokasta, voi jokainen vaikuttaa vastuullisella vedenkäytöllään siihen, että niin on myös tulevaisuudessa.

Me Tampereen Vedessä pidämme huolta siitä, että hanavesi on korkealaatuista ja vesihuoltopalvelut toimivat keskeytyksettä vuorokauden ympäri. Sen lisäksi jokaisen omilla, pienilläkin teoilla on merkitystä.

Tässä vinkkejä vastuulliseen veden käyttöön:

  • Vähennä haitallisten kemikaalien käyttöä. Hävitä kemikaalit ja lääkkeet oikein, etteivät ne päädy viemäreiden kautta kuormittamaan vesistöjä
  • Annostele pesuaineet oikein. Tampereella suurin osa vedestä on pehmeää. 
  • Vedä pytystä vain ”sitä itseään”. Viemäriin joutuvat roskat ja vieraat esineet voivat aiheuttaa tukkeutumia tai jopa viemäritulvia kiinteistön omissa putkistoissa tai yleisessä viemäriverkostossa
  • Käytä vettä järkevästi: lyhennä suihkuaikaa, pese täysiä koneellisia ja käytä säästöohjelmia pesukoneissa. Näin säästät veden lisäksi myös sähköä. Kesäaikaan kannattaa hyödyntää sadevettä kasteluvetenä.
  • Seuraa vedenkulutusta  vesimittarin lukeman avulla säännöllisesti.  Jos mittari ei pysähdy silloin kun vettä ei käytetä, tai kulutus poikkeaa huomattavasti keskiarvomäärästä, on syytä epäillä vesijohtovuotoa. Vuotavat hanat ja wc-pöntöt kannattaa korjauttaa heti. Yksi tippumalla vuotava vesihana voi lisätä vedenkulutusta jopa 30 m³ eli 30 000 litraa vuodessa ja aiheuttaa kiinteistölle yli 100 euron lisän vuotuiseen vesilaskuun.

 

22. maaliskuuta on ollut vuodesta 1992 lähtien YK:n yleiskokouksen päätöksellä maailman vesipäivä. Maailman vesipäivän tarkoitus on lisätä tietoisuutta puhtaan veden tärkeydestä ja parantaa niiden maailman ihmisten oloja, jotka kärsivät puhtaan veden puutteesta. Maailman vesipäivä keskittyy joka vuosi johonkin erityiseen teemaan.

Lisätietoja

Liisa Mustaniemi

Viestintäasiantuntija

Puhelin:

050 406 4377