Vuotavat vesihanat kannattaa korjata heti

Vesi- ja jätevesilaskun suuruus saattaa joskus yllättää. Tällöin on syytä ensin epäillä kiinteistön omien vesilaitteiden toimivuutta. Yksi tippumalla vuotava vesihana voi lisätä vedenkulutusta jopa 30 m³ eli 30 000 litraa vuodessa ja aiheuttaa kiinteistölle yli 100 euron lisän vuotuiseen vesilaskuun. Jos vuotavia hanoja on useita, lisäkustannusten määrä saattaa kasvaa satoihin euroihin. Vesivuodot ovat usein korjattavissa pienin kustannuksin esimerkiksi vaihtamalla hanojen tai WC:n huuhtelusäiliön tiivisteet.


Alla olevasta taulukosta saa käsityksen siitä, mitä erilaiset vuodot maksavat vuodessa. Esimerkeissä hinnat on laskettu Tampereen Veden käyttömaksun (2022) mukaan, talousvesi + jätevesi 3,92 €/m³ (sis. alv 24 %).

1 m³ = 1000 litraa = noin 110 sangollista.

 Vuotokohdan kokoVuotava määrä / vuosiEuroa / vuosi
Tiheä tippavuoto Tiputtava hanaOmpelulanka30 m³ / vuosi178
Ohut vesivirta Vuotava WC-istuinParsinneula300 m³ / vuosi1176
Jatkuva vuoto Vuotava hanaTulitikku3000 m³ / vuosi11760

Vesi- ja jätevesimaksujen lisäksi vesivuodoista tulee kustannuksia rakenteille aiheutuneiden vaurioiden korjauksista sekä mahdollisista homevaurioista. Nämä kustannukset nousevat helposti tuhansiin euroihin. Lämpimän veden vuotaminen voi moninkertaistaa kustannukset. Lämmin vesi on kalliimpaa kuin kylmä vesi johtuen lämmitykseen kuluvasta energiasta.

Kiinteistön vedenkulutusta voi jokainen kiinteistönhaltija tarkkailla itse kirjaamalla vesimittarin lukemat ajoittain muistiin sekä laskemalla näistä lukemista oman kiinteistönsä normaalin vuorokausikulutuksen pitkän aikavälin keskiarvona. Vesimittarin tulisi pysähtyä kokonaan silloin, kun vettä ei käytetä. Jos mittari ei pysähdy tai esimerkiksi kuukauden kulutus poikkeaa huomattavasti keskiarvomäärästä, on syytä epäillä vesijohtovuotoa.