Vinkkejä veden käyttöön

Käytä vettä viisaasti

Suomalainen käyttää keskimäärin 120–150 litraa vettä vuorokaudessa. Vaikka vesi on edullista ja puhdasta vettä riittää Suomessa, viisas vedenkäyttö kannattaa. ​​Puhtaan ja lämpimän veden tuottamiseen sekä jäteveden puhdistamiseen kuluu energiaa ja kemikaaleja. Vastuullinen vedenkäyttö on osa kestävää elämäntapaa.

Seuraa vedenkulutusta

Vesimittaria kannattaa seurata säännöllisesti. Jos kulutus poikkeaa huomattavasti tavanomaisesta, voi kyseessä olla vesijohtovuoto. Vesijohtovuodosta voi kertoa myös se, jos vesimittari ei pysähdy, vaikka vettä ei käytetä.

Vuotavat hanat ja wc-pöntöt kannattaa korjauttaa heti. Yksi tippumalla vuotava vesihana voi lisätä vedenkulutusta jopa 30 m³ eli 30 000 litraa vuodessa ja aiheuttaa kiinteistölle yli 100 euron lisän vuotuiseen vesilaskuun. Lisää vuotavien vesihanojen aiheuttamista kustannuksista voit lukea täältä.

Annostele pesuainetta oikea määrä

Suurin osa toimittamastamme vedestä on pehmeää eli sen kovuus on alle 5° dH. Tämän takia pesuainetta tarvitaan vähemmän kuin kovaan veteen.

Annostele pesuainetta pehmeälle vedelle annetun ohjeistuksen mukaan. Pesukoneissa ei yleensä tarvitse käyttää vedenpehmennintä tai pehmennyssuolaa.

Täältä löydät lisätietoja veden kovuudesta ja sen vaikutuksesta kodinkoneisiin.

Käytä vettä järkevästi

  • Suosi lyhyitä suihkuja ja sammuta vesihana saippuoinnin ja hampaiden pesun ajaksi.
  • Vältä astioiden tiskaamista juoksevan veden alla. Konetiskaaminen kuluttaa usein vähemmän vettä.
  • Pese täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita. Jos on välttämätöntä pestä vajaita koneellisia, käytä säästö- ja vajaatäyttöohjelmia. Näin säästät veden lisäksi myös sähköä.
  • Hyödynnä kesäaikaan sadevettä kasteluvetenä. Sadevettä voi kerätä tynnyriin, ämpäriin tai suoraan kastelukannuun. Istutusten ja nurmikon kastelu kannattaa tehdä illalla, sillä varsinkin kuumana hellepäivänä vesi haihtuu auringon paahtaessa nopeasti pois. Tarkista myös, että puutarhaletkut ovat ehjiä eivätkä hanojen liitokset vuoda.
Pisara ja pönttö.

Mitä saa laittaa viemäriin?

Ethän heitä pyttyyn mitään sinne kuulumatonta. Lajittele roskat niille kuuluviin roskiksiin.

Lue lisää