Maailman vesipäivänä arvostetaan vettä

Puhdas vesi tuntuu usein meistä suomalaisista itsestäänselvyydeltä. Kaikkialla maailmassa näin ei ole. Kansainvälistä Maailman vesipäivää vietetään vuosittain 22. maaliskuuta. Tänä vuonna teemana on veden arvostaminen.

Ilman puhdasta vettä ja jätevesien puhdistusta yhteiskunta ei toimi. Vesi vaikuttaa kaikkeen: hyvinvointiin, terveyteen, toimeentuloon, kulttuuriin ja ympäristöön. Me Tampereen Vedessä teemme laadukkaan hanaveden eteen paljon työtä ympäri vuorokauden. Toimitamme vedenkäyttäjille puhdasta hanavettä vuosittain noin 20 miljoonaa kuutiometriä. Puhdistamme jätevedet tehokkaasti ja palautamme ne puhdistettuna takaisin luonnon kiertokulkuun.

Maailman vesipäivällä pyritään muistuttamaan puhtaan veden merkityksestä ja tärkeydestä ihmisille ympäri maailman. YK:n arvioiden mukaan ihmisen päivittäinen puhtaan veden tarve juomiseen, ruoanlaittoon ja peseytymiseen on noin 50-100 litraa. Me suomalaiset käytämme keskimäärin 155 litraa vettä vuorokaudessa.

Vesi on ihmisen perusoikeus. Silti noin joka kolmas ihminen maailmassa elää ilman puhdasta juomavettä ja yli puolella ei ole kunnollista vessaa ja viemäröintiä. Suomessa olemmekin etuoikeutetussa asemassa puhtaan veden suhteen, arvostetaan sitä vuoden jokaisena päivänä.

Mitä vesi ja toimiva vesihuolto merkitsevät sinulle? Vesipäivän keskusteluun voi osallistua sosiaalisessa mediassa. Merkitse viestisi tunnisteella #Water2me ja #vesihuolto.

Teksti:


Liisa Mustaniemi