Veden kovuus ja kodinkoneet

Veden kovuus

Suurin osa Tampereen vesijohtovedestä on pehmeää (= < 5 °dH tai 0,90 mmol/l). Hyhkyn ja Mustalammen pohjavesilaitosten läheisyydessä vesi on keskikovaa eli kovuus on noin 5,5 °dH ( ~1 mmol/l). Veden laatu täyttää sosiaali- ja terveysministeriön talousveden laadulle asettamat laatuvaatimukset ja -suositukset.

Veden kovuusasteikko

°dHmmol/l 
0–2,1< 0,38Hyvin pehmeä
2,1–4,90.38–0,88Pehmeä
4,9–9,80,88–1,77Keskikova
9,8–211,77–3,8Kova
> 21> 3,8Hyvin kova

Veden kovuus eli kalsiumin (kalkki) ja magnesiumin määrä vedessä ilmoitetaan joko saksalaisina asteina (°dH) tai millimooleina (mmol/l). 1 °dH = 0,18 mmol/l.

Veden kovuuden vaikutus kodinkoneissa

Pehmeästäkin vedestä saostuu hieman kalkkia pitkään keitettäessä. Tässä ohjeita kodinkoneiden hoitoon.

Astianpesukoneet: Yleensä pehmennyssuolaa ei tarvitse käyttää. Noudata kuitenkin laitevalmistajan ohjeita. Jos koneeseen kertyy kalkkia, pese ohjelma läpi ilman astioita käyttäen pesuaineen tilalla sitruunahappoa (saa apteekista).

Pyykinpesukoneet: Ota huomioon veden kovuus annostellessasi pyykinpesuaineita. Katso ohjeet pesuainepaketin kyljestä. Myös pyykinpesukoneen voi välillä pestä tyhjänä 90 asteessa ja laittaa pesuainelokeroon viisi ruokalusikallista sitruunahappoa.

Kahvin- ja vedenkeitin: Käsittele kahvin- ja vedenkeitin ajoittain keittämällä talousetikka- (annostus ¼ talousetikkaa ja ¾ vettä) tai sitruunahappoliuosta (noin ruokalusikallinen litraan vettä) laitteen läpi, jonka jälkeen keitä 2 – 3 kertaa vettä ennen kuin otat laitteen uudelleen käyttöön.

Saunakiulun täyttäminen.

Talousveden laatua seurataan

Talousveden laatua valvotaan terveydensuojeluviranomaisen hyväksymän valvontatutkimusohjelman mukaisesti ympäri vuoden.

Lue lisää